BURGER Z SOCZEWICY I MARCHEWKI

BURGER Z SOCZEWICY I MARCHEWKI

Burgery są przez wszystkich kojarzone, jako danie typu fast food. Spora porcja mięcha w formie kotleta, włożonego do białej bułki, w towarzystwie sosów i zdawkowych ilości warzyw. Typowe danie, które bardzo często pojawia się na stole nie jednego Amerykanina, chociaż u nas też coraz to częściej gości. W świecie gastro, powstaje coraz to więcej miejsc, które słyną właśnie z burgerów. Na szczęście, są to miejsca w których właściciele dbają o jakoś produktów i o to, żeby jednak było to danie wartościowe, a nie odciekające w tłuszcz. Moja wersja jest zdecydowanie odchudzona, ale nie oznacza to, że jest niesmaczna. Pomysł na burgera z soczewicy i marchewki, przyszedł dość spontanicznie. Koleżanka miała wpaść na kolację, a ja kompletnie miałam brak czasu. Od dłuższego czasu chodził za mną burgera, ale wiedziałam, że nie zdążę zrobić a później jeszcze upiec kotleta do bułki, jak to w tradycyjnej wersji jest podawane. Tak właśnie powstał burger z soczewicy i marchewki, bez burgera.

Burger z soczewicy i marchewki

BURGER Z SOCZEWICY I MARCHEWKI

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej,
  • 1 nieduża marchewka,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 3 bułki pełnoziarniste,
  • 2 łyżki wege majonezu,
  • 3 listki sałaty,
  • garść kiełek rzodkiewki.

Przygotowanie:

1. Soczewice przelewamy wodą, następnie umieszczamy w garnku, dodajemy sól oraz kminek i gotujemy do miękkości.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy słodką i wędzoną paprykę i chwilę podsmażamy. Cebulę oraz drobno posiekany czosnek wrzucamy do podsmażonych przypraw i dalej smażymy.

3. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a marchewkę w plastry i smażmy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy passatę, przykrywamy i gotujemy około 10 minut.

4. Ugotowane warzywa z przyprawami ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki sos. Dodajemy do niego ugotowaną soczewicy i wszystko razem mieszamy.

5. Bułki za pomocą ostrego noża kroimy na pół. Dolną część bułki smarujemy lekko burgerem w formie sosu, następnie układamy liście sałaty, po kilka łyżek burgera, kiełki i przykrywamy drugą częścią bułki, którą smarujemy wcześniej majonezem.

Smacznego!

Burger z soczewicy i marchewki


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *