CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI
Ciasto francuskie to specyficzny rodzaj ciasta o warstwowej strukturze. Bardzo delikatne i dość tłuste, ale jednocześnie smaczne oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pasuje do niego nadzienie na słodko, jak i na słono. Proponuję przygotować z niego kwadraty ze szparagami, pomidorkami i tofu. Przepyszna przekąska, idealna na spotkanie z przyjaciółmi.
CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 mały pęczek zielonych szparag,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Szparagi przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy.
3. Ciasto kroimy na kwadraty, układamy na blaszce i układamy szparagi z tofu, następnie przekrojone na pół pomidorki.
4. Tak postępujemy z każdym kwadratem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Podajemy przestudzone.
Smacznego!