CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

Ciasto francuskie to specyficzny rodzaj ciasta o warstwowej strukturze. Bardzo delikatne i dość tłuste, ale jednocześnie smaczne oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pasuje do niego nadzienie na słodko, jak i na słono. Proponuję przygotować z niego kwadraty ze szparagami, pomidorkami i tofu. Przepyszna przekąska, idealna na spotkanie z przyjaciółmi.

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 mały pęczek zielonych szparag,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Szparagi przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy.

3. Ciasto kroimy na kwadraty, układamy na blaszce i układamy szparagi z tofu, następnie przekrojone na pół pomidorki.

4. Tak postępujemy z każdym kwadratem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Podajemy przestudzone.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *