CZOSNKOWE SZPARAGI Z CZERWONĄ FASOLĄ

CZOSNKOWE SZPARAGI Z CZERWONĄ FASOLĄ

Sezon na szparagi w pełnym rozkwicie. Warto z niego korzystać, ponieważ trwa bardzo krótko, a szparagi to skarbnica wielu witamin. Czosnkowe szparagi z czerwoną fasolą to bardzo szybkie danie, które możecie podać na spotkaniu ze znajomymi, zabrać ze sobą do pracy lub zjeść na kolację.

CZOSNKOWE SZPARAGI Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek, a następnie szparagi i smażymy 7 minut z dodatkiem soli.

3. Fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dodajemy do usmażonych szparagów i chwilę razem podsmażamy.

4. Gotowe szparagi przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem, posiekanym koperkiem, płatkami drożdżowymi oraz sezamem i ziarnami słonecznika.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.