DYNIA FASZEROWANA GRZYBAMI

DYNIA FASZEROWANA GRZYBAMI

Jesień już za oknem, a z nią same pyszności w warzywniaku. Zaczynając od przepysznych i słodkich jabłek, gruszek oraz śliwek, kończąc na kurkach i dyni. Jesień jest, jak dla mnie, ciężki okres. Szybko robi się na zewnątrz ciemno i zimno. Chociaż wrzesień i październik, mają swój urok, tak listopad, jest tak smutny, że najchętniej jak niedźwiadki, przespałabym ten czas. Ale niestety nie jest to możliwe, dlatego w jesienne wieczory, zatracam się w gotowaniu i wymyślaniu, potraw z wykorzystaniem jesiennych smakołyków. Dynia faszerowana grzybami wyszła pyszna, smakowała wszystkim domownikom, dlatego przepis idzie w świat. Liczę, że i wśród moich czytelników, znajdą się fani dyni, którzy chętnie spróbują mojej kolejnej propozycji kulinarnej.

Kurki

DYNIA FASZEROWANA GRZYBAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 1 nieduża dynia,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 1/2 sztuki cebuli,
  • 1 szklanka kurek,
  • 5 pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka pokruszonego tofu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy na pół i wyciągamy z niej pestki. Środek dyni smarujemy łyżką oleju i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

2. Na reszcie oleju podsmażamy posiekany czosnek z cebulą, następnie dodajemy kurki, pokrojone pieczarki i smażymy z dodatkiem soli.

3. W międzyczasie kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją, a suszone pomidory kroimy w paski.

4. Do usmażonych grzybów, dodajemy ugotowaną kaszę oraz pokrojone pomidory, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy.

5. Gotowym farszem nadziewamy dynię, posypujemy pokruszonym tofu i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

6. Upieczoną dynię przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *