DYNIA FASZEROWANA GRZYBAMI
Jesień już za oknem, a z nią same pyszności w warzywniaku. Zaczynając od przepysznych i słodkich jabłek, gruszek oraz śliwek, kończąc na kurkach i dyni. Jesień jest, jak dla mnie, ciężki okres. Szybko robi się na zewnątrz ciemno i zimno. Chociaż wrzesień i październik, mają swój urok, tak listopad, jest tak smutny, że najchętniej jak niedźwiadki, przespałabym ten czas. Ale niestety nie jest to możliwe, dlatego w jesienne wieczory, zatracam się w gotowaniu i wymyślaniu, potraw z wykorzystaniem jesiennych smakołyków. Dynia faszerowana grzybami wyszła pyszna, smakowała wszystkim domownikom, dlatego przepis idzie w świat. Liczę, że i wśród moich czytelników, znajdą się fani dyni, którzy chętnie spróbują mojej kolejnej propozycji kulinarnej.
DYNIA FASZEROWANA GRZYBAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 nieduża dynia,
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 1 szklanka kurek,
- 5 pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 6 suszonych pomidorów,
- 1 łyżka pokruszonego tofu (opcjonalnie),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na pół i wyciągamy z niej pestki. Środek dyni smarujemy łyżką oleju i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
2. Na reszcie oleju podsmażamy posiekany czosnek z cebulą, następnie dodajemy kurki, pokrojone pieczarki i smażymy z dodatkiem soli.
3. W międzyczasie kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją, a suszone pomidory kroimy w paski.
4. Do usmażonych grzybów, dodajemy ugotowaną kaszę oraz pokrojone pomidory, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy.
5. Gotowym farszem nadziewamy dynię, posypujemy pokruszonym tofu i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
6. Upieczoną dynię przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!