FASOLOWY BURGER W BEZGLUTENOWEJ BUŁCE
Dania typu fast food pojawiają się u każdego z nas. U jednych częściej, a u drugich rzadziej. Smakują nam, ponieważ mają sporą ilość różnego rodzaju ulepszaczy. Ale czy takiego dania nie można przygotować w domu? Z tym przepisem, oczywiście, że można. Polecam spróbować samemu takiego burgera przygotować. Ten z białej fasoli proponuję podać w bułce bezglutenowej, która w smaku jest bardzo delikatna.
FASOLOWY BURGER W BEZGLUTENOWEJ BUŁCE
Składniki:
- 1 bułka bezglutenowa,
- 4 łyżki białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
- 2 grubsze plastry pomidora,
- kawałek kapusty pekińskiej,
- kiełki z rzodkiewki,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól.
Przygotowanie:
1. Fasolę płuczemy pod wodą i odcedzamy.
2. Na łyżeczce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
3. Fasolę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy cebulę, mąkę oraz curry i blendujemy.
4. Z powstałej masy formujemy burgera i smażymy na pozostałej części oliwy.
5. Bułkę grillujemy na suchej patelni, następnie smarujemy każdą stronę musztardą, układamy pekińską kapustę, pomidora, kiełki, burgera. Na burgera kiełki, pomidora, kapustę i przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego!