FASZEROWANA CUKINIA KOMOSĄ RYŻOWĄ I FASOLĄ FLAŻOLETKĄ
Uwielbiam faszerowane warzywa, zwłaszcza paprykę i cukinię. Są to warzywa, które możemy dostać w warzywniaku lub w sklepie, przez cały rok. Papryka jest słodka i ma dużo miejsca na nadzieje. Cukinia za to ma piękny kolor i ładnie się prezentuje, a do tego pysznie smakuje. Warzywa możemy faszerować innym warzywami, strączkami lub kaszą, którą mamy pod ręką. Moja cukinia dzisiaj jest nafaszerowana komosą ryżową, kukurydzą i fasolą flażoletką. Jest to odmiana często mylona, z wszystkim nam znaną fasolką szparagową. Ta odmiana jest mniej znana, i najczęściej można ją kupić w puszcze. Ziarna fasoli flażoletka ma dużą ilość cennego białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Jest bardzo delikatna w smaku i ma mniejsze ziarna, niż czerwona lub biała.
FASZEROWANA CUKINIA KOMOSĄ RYŻOWĄ I FASOLĄ FLAŻOLETKĄ
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1/2 szklanki komosy ryżowej,
- 1/2 puszki fasoli flażoletka,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- natka pietruszki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Cukinie przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
2. Komosę ryżową zalewamy wodą, dodajemy sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, do miękkości.
3. Upieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika, za pomocą łyżki wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do ugotowanej komosy dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę, kukurydzę, pokrojony środek cukinii oraz wszystkie przyprawy.
5. Połówki cukinii faszerujemy przygotowany farszem i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach.
6. Faszerowaną cukinię komosą ryżową i fasolą flażoletką posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.
Thank you very much for kind words.:)