FASZEROWANA CUKINIA KOMOSĄ RYŻOWĄ I FASOLĄ FLAŻOLETKĄ

FASZEROWANA CUKINIA KOMOSĄ RYŻOWĄ I FASOLĄ FLAŻOLETKĄ

Uwielbiam faszerowane warzywa, zwłaszcza paprykę i cukinię. Są to warzywa, które możemy dostać w warzywniaku lub w sklepie, przez cały rok. Papryka jest słodka i ma dużo miejsca na nadzieje. Cukinia za to ma piękny kolor i ładnie się prezentuje, a do tego pysznie smakuje. Warzywa możemy faszerować innym warzywami, strączkami lub kaszą, którą mamy pod ręką. Moja cukinia dzisiaj jest nafaszerowana komosą ryżową, kukurydzą i fasolą flażoletką. Jest to odmiana często mylona, z wszystkim nam znaną fasolką szparagową. Ta odmiana jest mniej znana, i najczęściej można ją kupić w puszcze. Ziarna fasoli flażoletka ma dużą ilość cennego białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Jest bardzo delikatna w smaku i ma mniejsze ziarna, niż czerwona lub biała.

FASZEROWANA CUKINIA KOMOSĄ RYŻOWĄ I FASOLĄ FLAŻOLETKĄ

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej,
  • 1/2 puszki fasoli flażoletka,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • natka pietruszki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Cukinie przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

2. Komosę ryżową zalewamy wodą, dodajemy sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, do miękkości.

3. Upieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika, za pomocą łyżki wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki.

4. Do ugotowanej komosy dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę, kukurydzę, pokrojony środek cukinii oraz wszystkie przyprawy.

5. Połówki cukinii faszerujemy przygotowany farszem i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach.

6. Faszerowaną cukinię komosą ryżową i fasolą flażoletką posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.