FASZEROWANE PIECZARKI WEGAŃSKIM SEREM
Krążyłam po kuchni i zastanawiałam co mogłabym przygotować na szybką, ale ciepłą kolacje. Złapałam się na tym, że mało zjadłam produktów białkowych i warto byłoby coś dorzucić w tym dniu, bo akurat byłam po treningu. Zawsze w takich chwilach przychodzą z pomocą stare i wdzięczne kotlety sojowe, które awaryjnie mam u siebie w szafce. Zostały mi też pieczarki, które kupiłam ostatnio do zapiekanki, więc stwierdziłam, że czas je wykorzystać, żeby się nie zmarnowały. Połączyłam jedno z drugim i wyszło super danie na ciepło, w pełni wegańskie, do tego bogate w białko i z ciekawym smakiem.
FASZEROWANE PIECZARKI WEGAŃSKIM SEREM
Składniki:
- 3 pieczarki,
- 4 plastry wegańskiego sera żółtego,
- 6 kotletów sojowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 suszonych pomidory,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
2. Namoczone kotlety kroimy w paski i umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy suszone pomidory, czosnek, pieprz i sól. Miksujemy.
3. Pieczarki posypujemy solą i wkładamy farsz. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
4. Upieczone pieczarki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami (polecam z piklami).
Smacznego!