GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA NA MUSIE Z CIECIERZYCY

W codziennym biegu i czasach, w których stale za czymś gonimy. Często nie mamy wystarczającej ilości czasu, aby usiąść rano spokojnie z kubkiem kawy i zjeść śniadanie. Podobnie kwestia wygląda obiadu, który zazwyczaj jemy w pracy albo w szkole. Jeśli chodzi o wieczór, to sprawa wygląda inaczej. Właśnie wtedy wszyscy wracamy do domu i myślimy, jakby ten czas zagospodarować, a przede wszystkim co moglibyśmy dobrego zjeść. Przychodzę z bardzo ciekawym pomysłem na kolacje z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.
Grillowana sałata rzymska na musie z ciecierzycy
Składniki:
- 2 nieduże sałaty rzymskie,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego light,
- 1 łyżka tahini,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1/3 czerwonej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Sałatę kroimy na pół, polewamy sosem sojowym.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i grillujemy sałatę.
3. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy czosnek, mleko kokosowe, tahini, kolendrę i miksujemy na gładki mus.
4. Na talerzu rozsmarowujemy mus, układamy sałatę i posypujemy drobno posiekaną papryka.
Smacznego!
