GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA NA MUSIE Z CIECIERZYCY

GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA NA MUSIE Z CIECIERZYCY

W codziennym biegu i czasach, w których stale za czymś gonimy. Często nie mamy wystarczającej ilości czasu, aby usiąść rano spokojnie z kubkiem kawy i zjeść śniadanie. Podobnie kwestia wygląda obiadu, który zazwyczaj jemy w pracy albo w szkole. Jeśli chodzi o wieczór, to sprawa wygląda inaczej. Właśnie wtedy wszyscy wracamy do domu i myślimy, jakby ten czas zagospodarować, a przede wszystkim co moglibyśmy dobrego zjeść. Przychodzę z bardzo ciekawym pomysłem na kolacje z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Grillowana sałata rzymska na musie z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 nieduże sałaty rzymskie,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego light,
  • 1 łyżka tahini,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Sałatę kroimy na pół, polewamy sosem sojowym.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i grillujemy sałatę.

3. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy czosnek, mleko kokosowe, tahini, kolendrę i miksujemy na gładki mus.

4. Na talerzu rozsmarowujemy mus, układamy sałatę i posypujemy drobno posiekaną papryka.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *