KOTLETY Z DYNI
Kolejna wakacje za nami, a jesień przed nami. Jesień to czas długich wieczorów, spędzonych przy ulubionej książce z kubkiem gorącej herbaty albo grzanego wina. Zapach cynamonu i korzennych przypraw to oznaka chłodnego wieczoru. Nie lubię ogólnie jesienni bo jest zimna i ponura, ale za to lubię bardzo jej dary. Śliwki, jabłka, gruszki z których można wyczarować cudowne ciasta, a najbardziej to uwielbiam dynię. Dynia to takie wdzięczne warzywo, które sprawdzi się jako składnik do porannych placuszków, w postaci frytek do sałatki lub główny składnik warzywnych kotletów. Kocham je kolor, smak i konsystencję.
KOTLETY Z DYNI
Składniki:
- 1 nieduża dynia,
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Dynię pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie miksujemy na gładkie puree.
2. W pojemniku blendera umieszczamy tofu, dodajemy purre z dyni, płatki owsiane oraz przyprawy i miksujemy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję i smażmy po 7 minut, każdą ze stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!