PIECZONY PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I GRZYBÓW

PIECZONY PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I GRZYBÓW

Pasztet to super alternatywa dla tradycyjnej wędliny do kanapek, lub jako dodatek do sałatki. Ja najczęściej pasztet jem z dobrym pieczywem i chrzanem wymieszanym z konfiturą z żurawiny. Ostatnio bardzo polubiłam się z suszonym lubczykiem, który jest świetnym dopełnieniem tego pasztetu z kaszy jaglanej i grzybów.

Składniki na keksówkę:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 opakowanie boczniaków,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego + 1 łyżka do smażenia,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki orzechów (włoskie i migdały),
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Kasze jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem soli około 15 minut pod przykryciem, do miękkości.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek wraz z cebulą z solą i suszonym tymiankiem. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i boczniaki. Smażymy około 10 minut.

3. Orzechy wraz z siemieniem lnianym mielimy na mąkę z młynku.

4. Kasze jaglaną wraz z usmażonymi grzybami, przyprawami (oprócz lubczyku) oraz olejem, blendujemy blenderem na gładką masę.

5. Do gotowej masy na pasztet dodajemy suszony lubczyk i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

6. Gotowy pasztet studzimy i podajemy z chrzanem wymieszanym z konfiturą z żurawiny.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *