PIECZONY PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I GRZYBÓW

Pasztet to super alternatywa dla tradycyjnej wędliny do kanapek, lub jako dodatek do sałatki. Ja najczęściej pasztet jem z dobrym pieczywem i chrzanem wymieszanym z konfiturą z żurawiny. Ostatnio bardzo polubiłam się z suszonym lubczykiem, który jest świetnym dopełnieniem tego pasztetu z kaszy jaglanej i grzybów.
Składniki na keksówkę:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 opakowanie boczniaków,
- 5 dużych pieczarek,
- 1 łyżka posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego + 1 łyżka do smażenia,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 szklanki orzechów (włoskie i migdały),
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Kasze jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem soli około 15 minut pod przykryciem, do miękkości.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek wraz z cebulą z solą i suszonym tymiankiem. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i boczniaki. Smażymy około 10 minut.
3. Orzechy wraz z siemieniem lnianym mielimy na mąkę z młynku.
4. Kasze jaglaną wraz z usmażonymi grzybami, przyprawami (oprócz lubczyku) oraz olejem, blendujemy blenderem na gładką masę.
5. Do gotowej masy na pasztet dodajemy suszony lubczyk i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
6. Gotowy pasztet studzimy i podajemy z chrzanem wymieszanym z konfiturą z żurawiny.
Smacznego!