PIECZONY PASZTET Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 

PIECZONY PASZTET Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 

Pasztet zawsze kojarzył mi się z taką kleistą mazią, która powstaje z połączenia wszystkich resztek z lodówki, dodając przyprawy, miksując i smarowidło gotowe. Nigdy za nimi nie przepadałam, jednak któregoś razu skusiłam się na warzywny pasztet przygotowany przez moją koleżankę i bardzo mi posmakował. Idealna konsystencja, wyrazisty smak i piękny kolor. Zaczęłam eksperymentować z różnymi połączeniami, bazując oczywiście na wege składnikach. Idealnie sprawdzają się tutaj korzeniowe warzywa, ale też różnego rodzaju strączki i kasze. Z racji zbliżających się świąt, nastał moment na przygotowanie jakiegoś, który podpasuje wszystkim gościom. Soczewica w tym wydaniu sprawdziła się idealnie, dzięki swojej konsystencji pasztet wyszedł bardzo zwarty i można jeść go widelcem, ewentualnie rozsmarować na dobrej jakości pieczywie.

PIECZONY PASZTET Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 

Składniki na małą keksówkę: 

  • 200g suchej czerwonej soczewicy,

  • 1/2 sztuki cebuli,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka kminku,

  • 3 łyżki zmielonych płatek owsianych,

  • 4 suszone śliwki,

  • 1 łyżka majeranku,

  • pieprz i sól.

Do podania:

  • 2 łyżki konfitury z żurawiny,

  • 1 łyżeczka chrzanu.

Przygotowanie:

1. Soczewicę wsypujemy do garnka oraz sól. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, następnie studzimy.

2. Na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i kminek. Smażymy do momentu zarumienia się cebuli.

3. Ugotowaną soczewicę oraz większą część usmażonej cebuli wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy przyprawy oraz płatki i miksujemy.

4. Do zmiksowanej masy dodajemy resztę cebuli i za pomocą łyżki mieszamy wszystko razem.

5. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Na wierzch układamy suszone śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

7. Pieczony pasztet z suszonymi śliwkami studzimy i podajemy z konfiturą z żurawiny wymieszaną z chrzanem.

Smacznego!

pieczony pasztet z suszonymi śliwkami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *