PIZZA Z PATELNI Z BOCZNIAKAMI I PAPRYKĄ
Pogoda coraz ładniejsza, więc każdy z nas, jak wychodzi z pracy to marzy tylko o tym, żeby jak najwięcej czasu spędzi na zewnątrz. Na rodzinnym spacerze, czy na lodach ze znajomymi. Wracając do domu, marzymy o czymś pyszny, ale czymś co nie zajmie nam dużo czasu, aby takie danie przygotować. Taka właśnie jest pizza z patelni, pełna kolorów i smaków.
PIZZA Z PATELNI Z BOCZNIAKAMI I PAPRYKĄ
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- 6 boczniaków,
- 3 papryki konserwowe,
- 4 łyżki ketchupu,
- 12 kotletów sojowych,
- 4 plastry wegańskiego sera żółtego,
- 1 łyżka oliwy,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 2 łyżki przyprawy ulubionych przypraw do kotletów,
- kolendra.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy 5 minut z dodatkiem soli oraz pieprzu.
2. Kotlety zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odcedzamy, posypujemy ulubionymi przyprawami i kroimy na pół.
3. Placki tortilli smarujemy równomiernie ketchupem, posypujemy suszoną bazylią. Układamy boczniaki, kotlety sojowe, paski papryki i ser żółty.
4. Gotową pizzę przekładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Smacznego!