PLACKI Z CUKINII Z KIEŁKAMI KONICZYNY
Przeglądając moje przepisy zauważyłam, że jeśli przygotowuje placki to one są zazwyczaj na słodko. Przyszedł więc czas na placki ale w wersji wytrawnej- chociaż dużo z nas na pewno sięga częściej po słodkie niż słone, to jednak wytrawna ich wersja smakiem nie odbiega od tych na słodko. Sezon na cukinię trwa, szkoda byłoby nie wykorzystać tego cudnego warzywa na przygotowania szybkiego obiadu lub sycącej kolacji.
PLACKI Z CUKINII Z KIEŁKAMI KONICZYNY
Składniki na 20 sztuk:
- 2 cukinie,
- 1 marchew,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka kiełek koniczyny,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Marchew obieramy i z cukinią ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebule drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy i posypujemy solą. Odstawiamy na 5 minut, aby warzywa puściły wodę. Po tym czasie odciskamy w dłoniach warzywa a następnie wodę z nich wylewamy.
2. Do pozbawionych wody warzyw dodajemy przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy i mieszkamy.
3. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju a następnie odsączamy od nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Usmażone placki układamy na talerzu, podajemy ulubionymi dodatkami. W mojej wersji z kiełkami koniczyny.
Smacznego!