PUSZYSTE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

PUSZYSTE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodki obiad, kolacje lub na pełnowartościowe śniadanie. Chociaż te tradycyjne i znane każdemu są z dodatkiem jabłek. To moje dla odmiany proponuje przygotować z truskawkami, a jako dodatki nektarynka i do smaku rozpuszczona gorzka czekolada. Nie ma nic lepszego, jak właśnie taki zdrowy posiłek.

PUSZYSTE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1/2 nektarynki,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy łyżkę oleju, dodajmy rozczyn, ksylitol, resztę mleka i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.

3. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażymy po 3 minuty, każdą ze stron.

5. Podajemy z jogurtem, plastrami nektarynki i rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *