PUSZYSTE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodki obiad, kolacje lub na pełnowartościowe śniadanie. Chociaż te tradycyjne i znane każdemu są z dodatkiem jabłek. To moje dla odmiany proponuje przygotować z truskawkami, a jako dodatki nektarynka i do smaku rozpuszczona gorzka czekolada. Nie ma nic lepszego, jak właśnie taki zdrowy posiłek.
PUSZYSTE RACUCHY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka truskawek,
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
- 1/2 nektarynki,
- 3 kostki gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy łyżkę oleju, dodajmy rozczyn, ksylitol, resztę mleka i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.
3. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażymy po 3 minuty, każdą ze stron.
5. Podajemy z jogurtem, plastrami nektarynki i rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!

