RYŻ ZE SZPINAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM

RYŻ ZE SZPINAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM

Chociaż w tym roku jesień wyjątkowo nas rozpieszcza. Pogoda jest przepiękna i zapewne każdy z nas, każdą możliwą wolną chwilę, spędza poza domem. Rodzice z dziećmi na placu zabaw, a pozostali w parku. Po takim spacerze, marzy nam się ciepły posiłek. Podrzucam propozycję na ciepłą kolację, czyli ryż ze szpinakiem z sosem orzechowym z dodatkiem słodkiego batata.

RYŻ ZE SZPINAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM

Składniki:

  • 1 duży batat,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1 małe opakowanie szpinaku,
  • 4 łyżki ciecierzycy ze słoika,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.

3. Mleko kokosowe (w naszej wersji light) łączymy z masłem orzechowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut.

4. Na patelnie wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy szpinak, batata oraz ciecierzycę i wlewamy sos. Podsmażamy razem przez około 3 minuty.

5. Gotowe danie przekładamy na talerze. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *