RYŻ ZE SZPINAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM
Chociaż w tym roku jesień wyjątkowo nas rozpieszcza. Pogoda jest przepiękna i zapewne każdy z nas, każdą możliwą wolną chwilę, spędza poza domem. Rodzice z dziećmi na placu zabaw, a pozostali w parku. Po takim spacerze, marzy nam się ciepły posiłek. Podrzucam propozycję na ciepłą kolację, czyli ryż ze szpinakiem z sosem orzechowym z dodatkiem słodkiego batata.
RYŻ ZE SZPINAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM
Składniki:
- 4 łyżki okrągłego ryżu,
- 1 duży batat,
- 1 naturalne tofu,
- 1 małe opakowanie szpinaku,
- 4 łyżki ciecierzycy ze słoika,
- 4 łyżki mleka kokosowego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
3. Mleko kokosowe (w naszej wersji light) łączymy z masłem orzechowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut.
4. Na patelnie wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy szpinak, batata oraz ciecierzycę i wlewamy sos. Podsmażamy razem przez około 3 minuty.
5. Gotowe danie przekładamy na talerze. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.
Smacznego!