SAŁATA RZYMSKA Z DYNIĄ I SOSEM CHILLI

SAŁATA RZYMSKA Z DYNIĄ I SOSEM CHILLI

Bardzo często mój dzień zaczyna od słodkiej owsianki, drugie śniadanie to jakiś zdrowy batoniki lub kanapka, obiad musi być na ciepło, a kolacja to zazwyczaj sałatka. Kolacje to posiłek, przy którym zauważyłam, że najmniej się staram. Jak przeglądam mojego bloga i zakładki, to widzę, które z dań najbardziej lubie i jakie wrzucam. Chyba czas to zmienić, żeby kolacja też była zaopiekowana jak pozostała część menu. Przygotowałam dzisiaj sałatkę z sałatą rzymską, dynią i sosem chilli. Koniecznie musicie spróbować.

SAŁATA RZYMSKA Z DYNIĄ I SOSEM CHILLI

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 1/2 małej dyni hokkaido,
  • 1 łyżka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka kukurydzy,
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 3 kotlety sojowe,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
  • sól.

Sos:

  • 2 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, wlewamy łyżkę sosu sojowego i moczymy 10 minut.

2. Dynię kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Majonez miksujemy z płatkami chilli oraz solą.

4. Kotlety umieszczamy na patelni, posypujemy przyprawami, polewamy resztą sosu i grillujemy na patelni.

5. Sałatę układamy na talerzu, wykładamy kukurydzę, oliwki, paski grillowanych kotletów, dynię i polewamy sosem. Całość dekorujemy płatkami drożdżowymi.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *