SAŁATA RZYMSKA Z DYNIĄ I SOSEM CHILLI
Bardzo często mój dzień zaczyna od słodkiej owsianki, drugie śniadanie to jakiś zdrowy batoniki lub kanapka, obiad musi być na ciepło, a kolacja to zazwyczaj sałatka. Kolacje to posiłek, przy którym zauważyłam, że najmniej się staram. Jak przeglądam mojego bloga i zakładki, to widzę, które z dań najbardziej lubie i jakie wrzucam. Chyba czas to zmienić, żeby kolacja też była zaopiekowana jak pozostała część menu. Przygotowałam dzisiaj sałatkę z sałatą rzymską, dynią i sosem chilli. Koniecznie musicie spróbować.
SAŁATA RZYMSKA Z DYNIĄ I SOSEM CHILLI
Składniki:
- 1/2 główki sałaty rzymskiej,
- 1/2 małej dyni hokkaido,
- 1 łyżka czarnych oliwek,
- 1 łyżka kukurydzy,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 3 kotlety sojowe,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
- sól.
Sos:
- 2 łyżki wegańskiego majonezu,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- sól.
Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, wlewamy łyżkę sosu sojowego i moczymy 10 minut.
2. Dynię kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Majonez miksujemy z płatkami chilli oraz solą.
4. Kotlety umieszczamy na patelni, posypujemy przyprawami, polewamy resztą sosu i grillujemy na patelni.
5. Sałatę układamy na talerzu, wykładamy kukurydzę, oliwki, paski grillowanych kotletów, dynię i polewamy sosem. Całość dekorujemy płatkami drożdżowymi.
Smacznego!