SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI

Lato to czas, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. Organizujemy pikniki, wyprawy za miasto, czy też grille z przyjaciółmi lub rodziną. Na każdą z tych okazji sprawdzą się sałatki z sezonowych warzyw. Sałatka z rukolą, truskawkami i wegańską fetą jest smaczna, zdrowa i do tego pięknie się prezentująca.
SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 2 garście rukoli,
- 10 truskawek,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- ocet balsamiczny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Wegańska feta:
- 1 naturalne tofu,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
1. Czosnek drobno siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Przekładamy do słoika i odstawiamy na 5 godzin do lodówki.
2. Rukolę myjemy i układamy na talerzu, następnie kroimy truskawki i dodajemy do rukoli, fetę z tofu odcedzamy z marynaty i rozdrabniamy w dłoniach na talerz.
3. Oliwę z oliwek łączymy z syropem klonowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprz, mieszamy.
4. Gotowym sosem polewamy sałatkę, posypujemy ziarnami słonecznika i dekorujemy octem balsamicznym.
Smacznego!
