SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI

SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI

Lato to czas, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. Organizujemy pikniki, wyprawy za miasto, czy też grille z przyjaciółmi lub rodziną. Na każdą z tych okazji sprawdzą się sałatki z sezonowych warzyw. Sałatka z rukolą, truskawkami i wegańską fetą jest smaczna, zdrowa i do tego pięknie się prezentująca.

SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 2 garście rukoli,
  • 10 truskawek,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • ocet balsamiczny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Wegańska feta:

  • 1 naturalne tofu,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek octu jabłkowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

1. Czosnek drobno siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Przekładamy do słoika i odstawiamy na 5 godzin do lodówki.

2. Rukolę myjemy i układamy na talerzu, następnie kroimy truskawki i dodajemy do rukoli, fetę z tofu odcedzamy z marynaty i rozdrabniamy w dłoniach na talerz.

3. Oliwę z oliwek łączymy z syropem klonowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprz, mieszamy.

4. Gotowym sosem polewamy sałatkę, posypujemy ziarnami słonecznika i dekorujemy octem balsamicznym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *