SAŁATKA Z GRILLOWANĄ NEKTARYNKĄ
Bardzo często wieczorem stajemy przed lodówką i zastanawiamy się, co moglibyśmy przygotować na kolacje dla rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi. W okresie letnim mamy dostęp do bardzo dużej ilości świeżych i smacznych warzyw oraz owoców. Idealnym pomysłem na ostatni posiłek przed pójściem spać jest sałatka. Dzisiaj mamy dla Was z sosem na bazie zielonego pesto oraz z dodatkiem grillowanej nektarynki.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ NEKTARYNKĄ
Składniki:
- 1 sałata rzymska,
- 1 duży pomidor,
- 2 ogórki zielone,
- 1/2 wędzonego tofu,
- 1 nektarynka,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- ocet balsamiczny.
Na sos:
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy.
2. Tofu kroimy w prostokąty i grillujemy na suchej patelni.
3. Nektarynkę kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni.
4. Na dużym talerzu układamy sałatę, plastry pomidora, połówki oliwek, tofu oraz ćwiartki pomidora. Na wierz układamy nektarynkę.
5. Składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę, dekorujemy octem balsamicznym.
Smacznego!