SMAŻONA DYNIA Z KURKAMI I SZPINAKIEM

Dania jednogarnkowe znane są chyba wszystkim i bardzo często przygotowywane w naszych domach. A co powiecie na danie ale z patelni? We Wrocławiu kiedyś byłam w restauracji, w której właśnie zostały mi podane usmażone warzywa na patelni, z dodatkiem świeżego pieczywa. Stwierdziłam, że w sumie nie ma w tym nic skomplikowanego. Ważny jest tylko fakt, na jakiej patelni, takie danie będziemy przygotowywać. Musi to być patelnia, z której będziemy mogli zjeść widelcem, bez porysowania jej. Dynia i kurki jako pyszne jesienne połączenie na jednej patelni. Szybkie i proste danie, które jednocześnie jest zdrowe i bardzo smaczne. Danie to świetnie smakuje na gorąco z dodatkiem kilku słodkich malin.

SMAŻONA DYNIA Z KURKAMI I SZPINAKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 sztuki małej dyni hokkaido,
- 1 marchewka,
- 1 szklanka kurek,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1/2 kostki wędzonego tofu,
- kilka malin,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę wraz z tymiankiem i podsmażamy.
2. Marchew kroimy w plastry, dynię i tofu w kostkę.
3. Na patelnie dodajemy umyte kurki oraz marchew, dynię i smażymy dalej.
4. Do warzyw dodajemy sos sojowy, sól oraz pieprz i podlewamy lekko wodą, przykrywamy i smażymy dalej do miękkości warzyw.
5. Pod koniec smażenia dodajemy świeży szpinak oraz tofu i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy.
6. Danie z patelni, czyli smażona dynia z kurkami i szpinakiem dekorujemy malinami oraz sezamem.
Smacznego!
