STEK Z KALAFIORA Z PASTĄ Z AWOKADO

STEK Z KALAFIORA Z PASTĄ Z AWOKADO

Stek z kalafiora, to pomysł na pyszną i lekką kolację. Grubszy plaster należy posypać ulubionymi przyprawami, polać oliwą, upiec w piekarniku i kolacja gotowa. Idealnym dodatkiem będzie domowa pasta i świeże warzywa. Takie danie sprawdzi się na kolacje z przyjaciółmi w ogrodzie. Polecam użyć jednorazowe talerzyki, które się pięknie prezentują, a przede wszystkim są ekologiczne. Ja użyłam talerzy z liści palmowych.

STEK Z KALAFIORA Z PASTĄ Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Na pastę:

  • 6 łyżek ciecierzycy konserwowej,
  • 1/2 awokado,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kalafiora kroimy w grube plastry. Oliwę łączymy z przyprawami i smarujemy nią steki.

2. Steki smażymy na patelni po 3 minuty każdą ze stron, a następnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzewamy do 180 stopni.

3. Składniki na pastę umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką pastę.

4. Stek podajemy na paście z awokado i ciecierzycy, podajemy z ogórkami i pomidorami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.