STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM

STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM

Jeszcze kilka lat temu, osoba na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, mogła pocieszyć się głównie kotletami sojowy. Obecnie w prawie każdym sklepie, możemy znaleźć mnóstwo różnych zamienników mięsa. Podobnie jest z daniami w restauracjach. Wcześnie do wyboru były naleśniki z serem, pierogi lub sałata i frytki. Teraz już w każdej jest pozycja dla wegan. Restauratorzy i blogerzy testują coraz to bardziej wymyśle kombinacje smaków, aby stworzyć coś pysznego na bazie tylko roślin. Taki właśnie jest stek z kapusty, który w towarzystwie musu z papryki smakuje obłędnie.

STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM

Składniki:

  • grubszy plaster kapusty białej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 nieduża papryka czerwona,
  • 1/3 bakłażana,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • natka pietruszki,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę i bakłażana zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

2. Sos sojowy mieszamy z oliwą i czosnkiem, polewamy nim plaster kapusty i odstawimy na 10 minut.

3. Upieczone warzywa umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy płatki drożdżowe i miksujemy na gładki mus z dodatkiem soli i pieprzu.

4. Stek pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Upieczony stek smarujemy musem z papryki i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *