STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM
Jeszcze kilka lat temu, osoba na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, mogła pocieszyć się głównie kotletami sojowy. Obecnie w prawie każdym sklepie, możemy znaleźć mnóstwo różnych zamienników mięsa. Podobnie jest z daniami w restauracjach. Wcześnie do wyboru były naleśniki z serem, pierogi lub sałata i frytki. Teraz już w każdej jest pozycja dla wegan. Restauratorzy i blogerzy testują coraz to bardziej wymyśle kombinacje smaków, aby stworzyć coś pysznego na bazie tylko roślin. Taki właśnie jest stek z kapusty, który w towarzystwie musu z papryki smakuje obłędnie.
STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM
Składniki:
- grubszy plaster kapusty białej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- 1 nieduża papryka czerwona,
- 1/3 bakłażana,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- natka pietruszki,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
1. Paprykę i bakłażana zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
2. Sos sojowy mieszamy z oliwą i czosnkiem, polewamy nim plaster kapusty i odstawimy na 10 minut.
3. Upieczone warzywa umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy płatki drożdżowe i miksujemy na gładki mus z dodatkiem soli i pieprzu.
4. Stek pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Upieczony stek smarujemy musem z papryki i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!