SUMMER ROLLS ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

SUMMER ROLLS ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

Odchudzona wersja tradycyjnych sajgonek, czyli summer rolls. Sajgonki są smażone na głębokim tłuszczu, natomiast summer rolls nie poddawane są obróbce termicznej, tylko zjadane od razu po przygotowaniu. Świeża kolendra nadaje lekkości i cytrynowego smaku. Summer rolls dobrze smakują w połączeniu z sosem sojowym lub octem balsamicznym.

SUMMER ROLLS ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

Składniki:

  • 3 kawałki papieru ryżowego,
  • 1 nieduża marchewka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1/2 wędzonego tofu,
  • 1 plaster mango,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Na marynatę:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Tofu kroimy w słupki. Sos sojowy łączymy z sokiem z cytryny, syropem klonowym oraz pieprzem i marynatą zalewamy tofu.

2. Odstawimy na 15 minut, następnie smażymy na suchej patelni.

3. Marchew oraz ogórki kroimy w cienkie słupki. Mango miksujemy na gładki sos z dodatkiem musztardy.

4. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, następnie smarujemy sosem, układamy kolendrę, sałatkę, słupki warzyw, tofu i zwijamy.

5. Gotowe summer rolls podajemy z sosem sojowym lub octem balsamicznym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *