SZASZŁYKI Z WĘDZONYM TOFU I BOCZNIAKIEM
Lato to czas grillowy u każdego z nas. Ja uwielbiam grillowane warzywa, do tego jakaś lekka sałatka, kawałek pieczywa i obiad gotowy. Fajnym i smacznym rozwiązaniem, są też szaszłyki, które pięknie się prezentują. Rządzą w nich warzywa lata. Czyli czerwona papryka, zielona cukinia, marynowane tofu i białe boczniaki.
SZASZŁYKI Z WĘDZONYM TOFU I BOCZNIAKIEM
Składniki 12 sztuk:
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 5 boczniaków,
- 1 kostka wędzonego,
- patyczki do szaszłyków.
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sos z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Tofu, paprykę oraz cukinię kroimy w grubszą kostkę.
2. Składniki na marynatę mieszamy w miseczce i zalewamy nią warzywa z tofu. Odstawiamy na 15 minut.
3. Boczniaki kroimy na większe kawałki.
4. Warzywa nabijamy na przemiennie z tofu i boczniakami na patyczki.
5. Szaszłyki umieszczamy na grillu i pieczemy 15 minut.
Smacznego!