SZASZŁYKI Z WĘDZONYM TOFU I BOCZNIAKIEM

SZASZŁYKI Z WĘDZONYM TOFU I BOCZNIAKIEM

Lato to czas grillowy u każdego z nas. Ja uwielbiam grillowane warzywa, do tego jakaś lekka sałatka, kawałek pieczywa i obiad gotowy. Fajnym i smacznym rozwiązaniem, są też szaszłyki, które pięknie się prezentują. Rządzą w nich warzywa lata. Czyli czerwona papryka, zielona cukinia, marynowane tofu i białe boczniaki.

SZASZŁYKI Z WĘDZONYM TOFU I BOCZNIAKIEM

Składniki 12 sztuk:

  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 5 boczniaków,
  • 1 kostka wędzonego,
  • patyczki do szaszłyków.

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sos z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Tofu, paprykę oraz cukinię kroimy w grubszą kostkę.

2. Składniki na marynatę mieszamy w miseczce i zalewamy nią warzywa z tofu. Odstawiamy na 15 minut.

3. Boczniaki kroimy na większe kawałki.

4. Warzywa nabijamy na przemiennie z tofu i boczniakami na patyczki.

5. Szaszłyki umieszczamy na grillu i pieczemy 15 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *