SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

Nie ma nic lepszego jak świeże szparagi z dodatkiem pysznego sosu i świeżym pieczywem. Jak tylko w warzywniaku pojawiają się szparagi, to znak, że w moim menu będą odgrywały główną rolę. Dlatego pomyślałam, że klasyka w wegańskiej wersji nie może zabraknąć na moim blogu. Szparagi w wegańskim sosie holenderskim to jedno z lepszych dań, jakie możemy zaserwować naszym bliskim.
SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 50 g margaryny roślinnej,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz,
- sól czarna.
Przygotowanie:
1. Twarde końce szparag odłamujemy i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Podsmażamy na suchej patelni po 2 minuty, każdą ze stron.
2. Płatki drożdżowe wraz z czarną solą (nada smak jajka) mielimy w młynku.
3. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę, płatki, pieprz, kurkumę oraz sok z cytryny i energicznie mieszamy.
4. Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy z bułką. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Smacznego!

