SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

Nie ma nic lepszego jak świeże szparagi z dodatkiem pysznego sosu i świeżym pieczywem. Jak tylko w warzywniaku pojawiają się szparagi, to znak, że w moim menu będą odgrywały główną rolę. Dlatego pomyślałam, że klasyka w wegańskiej wersji nie może zabraknąć na moim blogu. Szparagi w wegańskim sosie holenderskim to jedno z lepszych dań, jakie możemy zaserwować naszym bliskim.

SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 50 g margaryny roślinnej,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól czarna.

Przygotowanie:

1. Twarde końce szparag odłamujemy i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Podsmażamy na suchej patelni po 2 minuty, każdą ze stron.

2. Płatki drożdżowe wraz z czarną solą (nada smak jajka) mielimy w młynku.

3. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę, płatki, pieprz, kurkumę oraz sok z cytryny i energicznie mieszamy.

4. Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy z bułką. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *