TARTA ORKISZOWA Z MUSEM MARCHEWKOWYM

TARTA ORKISZOWA Z MUSEM MARCHEWKOWYM

Impreza czas start. O tak, uwielbiam domówki, urodziny czy święta. Gromadka ludzi w jednym miejscu ze stołem wypełniony po brzegi pysznościami. Przygotowywanie tego wszystkiego to najlepsza część całego zamieszania. Pomysły z głowy zamieniają się w prawdziwe dania dla zaproszonych gości. Wyrosłam chyba już z imprez, na których królowały paluszki czy chipsy, a rarytasem była pizza zamówiona z jakiejś nocnej knajpy czy mrożonka odgrzana w piekarniku. W weekend mój siostrzeniec obchodził swoje urodziny i nie mogło obyć się bez domowego jedzenia. Tak, o to tarta orkiszowa pojawiła się na urodzinowym stole i zadowoliła wszystkich zaproszonych. Nawet sam mały solenizant skusił się pomarańczowym kolorem i zapachem. Kruchy spód, warzywna góra a wszystko posypane tartym tofu. Warzywny tort gotowy do konsumowania.

TARTA ORKISZOWA Z MUSEM MARCHEWKOWYM

Składniki na okrągłą formę do tarty:

Spód:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 50ml zimnej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku,
  • 5 sztuk suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 marchewki,
  • 50g tofu,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mąkę orkiszową oraz sól przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy olej kokosowy oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy umyty szpinak i smażymy chwilę. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut.

3. Marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną marchew studzimy, następnie przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy płatki drożdżowe oraz ostrą paprykę i mieszamy.

4. Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim formę do tarty, wcześniej wysmarowaną olejem kokosowym. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 15 minut.

5. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowany farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów a na farsz, mus z marchewki. Całość posypujemy tartym tofu i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.

6. Przygotowaną tartę studzimy, następnie kroimy i podajemy z ulubionym sosem lub warzywną sałatką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *