TARTA Z WARZYWNYM FARSZEM
Wielkimi krokami zbliża się Halloween. Święto, które bardzo hucznie obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych. Dorośli, jak i dzieci przebierają się w różne stroje, a następnie odwiedzają sąsiadków, którzy obdarowują ich słodyczami. Takie święto to świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi i przygotowania dla nich coś pysznego do zjedzenia. Mam dla Was pomysł na kruchą tartę z warzywnym farszem.
TARTA Z WARZYWNYM FARSZEM
Składniki:
- 500g pieczarek,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 garście rukoli.
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 margaryna roślinna,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na okrągła blaszkę i nakłuwamy widelcem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
3. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Dodajemy na patelnie, wlewamy sos sojowy, wsypujemy tymianek i smażymy 10 minut.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy passatę pomidorową i smażymy kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy rukolę i mieszamy.
5. Na ciasto wylewamy farsz. Pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!