TARTA Z WARZYWNYM FARSZEM

TARTA Z WARZYWNYM FARSZEM

Wielkimi krokami zbliża się Halloween. Święto, które bardzo hucznie obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych. Dorośli, jak i dzieci przebierają się w różne stroje, a następnie odwiedzają sąsiadków, którzy obdarowują ich słodyczami. Takie święto to świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi i przygotowania dla nich coś pysznego do zjedzenia. Mam dla Was pomysł na kruchą tartę z warzywnym farszem.

TARTA Z WARZYWNYM FARSZEM

Składniki:

  • 500g pieczarek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 garście rukoli.

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 margaryna roślinna,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na okrągła blaszkę i nakłuwamy widelcem.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

3. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Dodajemy na patelnie, wlewamy sos sojowy, wsypujemy tymianek i smażymy 10 minut.

4. Do usmażonych warzyw dodajemy passatę pomidorową i smażymy kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy rukolę i mieszamy.

5. Na ciasto wylewamy farsz. Pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *