WEGAŃSKIE LECZO

Stragany uginają się obecnie od nowalijek oraz świeżych pysznych pomidorów. Żal byłoby z nich niczego pysznego w domu nie przygotować. Polecam zrobić leczo, które jest sycące, a jednocześnie wygląda bardzo smakowicie i jest bogate w różne kolory. W miejsce wegańskiego odpowiednika mięsa, wstawiłam kotlety sojowe, który po odpowiednim przyprawieniu. Potrafią zmylić kubki smakowe nie jednego mięsożercy. Wegańskie leczo dobrze smakuje z kromką pieczywa lub porcją ryżu.
WEGAŃSKIE LECZO
Składniki:
- 1/2 sztuki cukinii,
- 1 sztuka czerwonej papryki,
- 4 duże pomidory,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 6 kotletów sojowych,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki papryki wędzonej,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy.
2. Do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz w pół plastry cukinii, dodajemy sól i smażymy na niewielkim ogniu 7 minut.
3. Pomidory parzymy, obieramy ze skór i kroimy w kostkę. Tak pokrojone pomidory dodajemy do warzyw.
4. Warzywa doprawiamy pieprze, łyżką papryki wędzonej, słodkiej oraz ostrej i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
5. Kotlety sojowe umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, wlewamy sos sojowy, wsypujemy szczyptę pieprzu oraz pozostałą część papryki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
6. Kotlety kroimy w kostkę i dodajemy do leczo, chwilę razem jeszcze gotujemy.
7. Gotowe leczo podajemy w miseczkach z dodatkiem natki pietruszki.
Smacznego!
