WEGAŃSKIE LECZO

WEGAŃSKIE LECZO

Stragany uginają się obecnie od nowalijek oraz świeżych pysznych pomidorów. Żal byłoby z nich niczego pysznego w domu nie przygotować. Polecam zrobić leczo, które jest sycące, a jednocześnie wygląda bardzo smakowicie i jest bogate w różne kolory. W miejsce wegańskiego odpowiednika mięsa, wstawiłam kotlety sojowe, który po odpowiednim przyprawieniu. Potrafią zmylić kubki smakowe nie jednego mięsożercy. Wegańskie leczo dobrze smakuje z kromką pieczywa lub porcją ryżu.

WEGAŃSKIE LECZO

Składniki:

  • 1/2 sztuki cukinii,
  • 1 sztuka czerwonej papryki,
  • 4 duże pomidory,
  • 1/2 sztuki cebuli,
  • 6 kotletów sojowych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy.

2. Do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz w pół plastry cukinii, dodajemy sól i smażymy na niewielkim ogniu 7 minut.

3. Pomidory parzymy, obieramy ze skór i kroimy w kostkę. Tak pokrojone pomidory dodajemy do warzyw.

4. Warzywa doprawiamy pieprze, łyżką papryki wędzonej, słodkiej oraz ostrej i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

5. Kotlety sojowe umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, wlewamy sos sojowy, wsypujemy szczyptę pieprzu oraz pozostałą część papryki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

6. Kotlety kroimy w kostkę i dodajemy do leczo, chwilę razem jeszcze gotujemy.

7. Gotowe leczo podajemy w miseczkach z dodatkiem natki pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *