WYTRAWNE PLACKI Z KIMCHI

WYTRAWNE PLACKI Z KIMCHI

Kimchi to sfermentowana kapusta z dodatkiem sporej ilości ostrej papryki. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych serwowanych w restauracjach kuchni azjatyckiej. Jednak należy pamiętać, że kimchi to symbol kuchni koreańskiej. Jest nisko kaloryczna oraz bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C oraz A. Dzisiaj mamy dla Was przepis na wytrawne placki, których bazą jest kimchi.

WYTRAWNE PLACKI Z KIMCHI

Składniki:

  • 5 łyżek kimchi,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 wędzonego tofu,
  • 1 łyżka ostrego ketchupu,
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • sól.

Na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Przygotowanie:

1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

2. Tofu drobno kroimy, łączymy z ketchupem i odstawiamy.

3. Kapustę drobno siekamy.

4. Siemię lniane mielimy i łączymy z 4 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy na chwilę.

5. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kleik z siemienia, wodę oraz sól i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Dodajemy posiekane kimchi, połowę kolendry i mieszamy.

6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po 3 minuty każdą ze stron.

7. Placki podaje z sosem i tofu, posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *