WYTRAWNE PLACKI Z KIMCHI

Kimchi to sfermentowana kapusta z dodatkiem sporej ilości ostrej papryki. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych serwowanych w restauracjach kuchni azjatyckiej. Jednak należy pamiętać, że kimchi to symbol kuchni koreańskiej. Jest nisko kaloryczna oraz bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C oraz A. Dzisiaj mamy dla Was przepis na wytrawne placki, których bazą jest kimchi.
WYTRAWNE PLACKI Z KIMCHI
Składniki:
- 5 łyżek kimchi,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 wędzonego tofu,
- 1 łyżka ostrego ketchupu,
- 1 łyżka świeżej kolendry,
- sól.
Na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka ksylitolu.
Przygotowanie:
1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
2. Tofu drobno kroimy, łączymy z ketchupem i odstawiamy.
3. Kapustę drobno siekamy.
4. Siemię lniane mielimy i łączymy z 4 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy na chwilę.
5. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kleik z siemienia, wodę oraz sól i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Dodajemy posiekane kimchi, połowę kolendry i mieszamy.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po 3 minuty każdą ze stron.
7. Placki podaje z sosem i tofu, posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!

