ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ
Papryka to warzywo królujące w kuchni węgierskiej, jednak z biegiem lat zyskała na uwadze również w Polsce. Jest niedocenionym źródłem witaminy C. Zawiera zdecydowanie większą ilość witaminy C niż importowana cytryna. W procesie obróbki termicznej nie traci swoich właściwości zdrowotnych, sprzyja długowieczności i pomaga w zachowaniu pięknej cery. Podobnie jak marchew zawiera dużą ilość beta karotenu oraz witamin z grupy B i E. Paprykę można przyrządzać na różne sposoby piec, gotować czy dusić. Ja najbardziej lubię kiedy papryka zachowuje swoją jędrność i lekko słodki smak.
ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ
Składniki na 1 porcję:
- 170g papryki czerwonej,
- 30g komosy ryżowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 20g pomidorów suszonych,
-
30g oliwek zielonych,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 łyżeczka suszonej kolendry,
-
1 łyżeczka tahini,
-
sól, pieprz.
Składnik na sałatkę:
- 30g roszponki,
- 20g suszonych moreli,
- 30g oliwek zielonych,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Do garnka wsypujemy komosę ryżową, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wodą do przykrycia kaszy. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowaną komosę ryżową, zielone oliwki przekrojone na pół, pomidory suszone pokrojone w paski i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy tahini, sól, pieprz oraz kolendrę.
3. Roszponkę myjemy i przekładamy do miseczki. Morele i zielone oliwki kroimy na pół. Do umytej roszponki dodajemy morele i oliwki oraz podprażony słonecznik. W osobnej miseczce przygotowujemy sos do sałatki. Olej lniany mieszamy z sokiem z limonki, cynamonem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Roszponkę oraz resztę warzyw zalewamy sosem i mieszamy.
4. Paprykę kroimy na pół, wydrążamy środek i lekko posypujemy solą. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i faszerujemy wcześniej przygotowanym farszem z komosy ryżowej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Upieczoną paprykę przekładamy na talerz i podajemy z sałatką z roszponki.
Smacznego!
Cały czas zbieram się, żeby zacząć się zdrowo odżywiać, niedawno rzuciłem palenie, mam nadzieję że niedługo również znajdę siłę aby przejść na dietę – brzusio rośnie 😛 Inspirujące wpisy, zapraszam również na mój blog.
Trzymam mocno kciuki za powodzenie w zdrowych nawykach. 🙂 Oczywiście, chętnie zajrzę! Pozdrawiam