ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ

ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ

Papryka to warzywo królujące w kuchni węgierskiej, jednak z biegiem lat zyskała na uwadze również w Polsce. Jest niedocenionym źródłem witaminy C. Zawiera zdecydowanie większą ilość witaminy C niż importowana cytryna. W procesie obróbki termicznej nie traci swoich właściwości zdrowotnych, sprzyja długowieczności i pomaga w zachowaniu pięknej cery. Podobnie jak marchew zawiera dużą ilość beta karotenu oraz witamin z grupy B i E. Paprykę można przyrządzać na różne sposoby piec, gotować czy dusić. Ja najbardziej lubię kiedy papryka zachowuje swoją jędrność i lekko słodki smak.

ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ

Składniki na 1 porcję:

  • 170g papryki czerwonej,
  • 30g komosy ryżowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 20g pomidorów suszonych,
  • 30g oliwek zielonych,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka suszonej kolendry,

  • 1 łyżeczka tahini,

  • sól, pieprz.

Składnik na sałatkę: 

  • 30g roszponki,
  • 20g suszonych moreli,
  • 30g oliwek zielonych,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:  

1. Do garnka wsypujemy komosę ryżową, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wodą do przykrycia kaszy. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowaną komosę ryżową, zielone oliwki przekrojone na pół, pomidory suszone pokrojone w paski i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy tahini, sól, pieprz oraz kolendrę.

3. Roszponkę myjemy i przekładamy do miseczki. Morele i zielone oliwki kroimy na pół. Do umytej roszponki dodajemy morele i oliwki oraz podprażony słonecznik. W osobnej miseczce przygotowujemy sos do sałatki. Olej lniany mieszamy z sokiem z limonki, cynamonem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Roszponkę oraz resztę warzyw zalewamy sosem i mieszamy.

4. Paprykę kroimy na pół, wydrążamy środek i lekko posypujemy solą. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i faszerujemy wcześniej przygotowanym farszem z komosy ryżowej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Upieczoną paprykę przekładamy na talerz i podajemy z sałatką z roszponki.

Smacznego!

 



2 thoughts on “ZAPIEKANE POŁÓWKI PAPRYKI Z SAŁATKĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *