ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Z nami ostatni tydzień sierpnia, czyli idealny moment, aby zaplanować spotkanie w ogrodzie z przyjaciółmi. A jak spotkanie, to koniecznie musi być coś smacznego do zjedzenia. Według Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ziemniaki należą do grupy warzyw, w których znajdziemy bardzo dużo potasu, który jest niezbędny do funkcjonowania naszego serca. Poza potasem znajdziemy magnez, cynko, fosfor oraz witaminę C. Jak możecie zauważyć ziemniaki to skarbnica cennych witamin, ale również pysznego smaku w połączeniu z wegańskim twarożkiem.

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków,
  • 1 naturalne tofu,
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • pieprz, sól.

Do dekoracji:

  • rukola,
  • sos srircha.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Tofu rozdrabniamy do pojemnika blendera, dodajemy majonez, jogurt sojowy, czosnek oraz sól i pieprz. Blendujemy na gładki serek.

3. Dodajemy do twarożku koperek i mieszamy.

4. Ugotowane ziemniaki przekrawamy i nadziewamy twarożkiem. Układamy na rukoli i dekorujemy sosem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *