KREMOWA PASTA Z SOCZEWICY I PASTY SEZAMOWEJ

KREMOWA PASTA Z SOCZEWICY I PASTY SEZAMOWEJ

Kanapki to must have większości z nas. Jest to stosunkowo łatwy i szybki do przygotowania posiłek. Do takich kanapek bardzo dobrze sprawdzą się domowe pasty. Każdy z nas zna hummus lub smalec z fasoli. A co powiecie na pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów? Musicie mi uwierzyć, jest pyszna! Taka pasta może postać w lodówce 3/4 dni, więc spokojnie możecie przygotować kilka porcji, przełożyć do miseczki, przykryć np. silikonową pokrywką i cieszyć się każdego dnia, pysznym smarowidłem.

KREMOWA PASTA Z SOCZEWICY I PASTY SEZAMOWEJ

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 6 suszonych pomidory,
  • 4 łyżki tahini,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól.

Do podania:

  • kilka kromek chleba,
  • ulubione warzywa.

Przygotowanie:

1. Soczewice gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

2. Ugotowaną soczewicę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy suszone pomidory, czosnek oraz tahini i przyprawy. Miksujemy na gładką pastę.

3. Gotową pastę podajemy z pieczywem i warzywami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *