KREMOWA PASTA Z SOCZEWICY I PASTY SEZAMOWEJ
Kanapki to must have większości z nas. Jest to stosunkowo łatwy i szybki do przygotowania posiłek. Do takich kanapek bardzo dobrze sprawdzą się domowe pasty. Każdy z nas zna hummus lub smalec z fasoli. A co powiecie na pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów? Musicie mi uwierzyć, jest pyszna! Taka pasta może postać w lodówce 3/4 dni, więc spokojnie możecie przygotować kilka porcji, przełożyć do miseczki, przykryć np. silikonową pokrywką i cieszyć się każdego dnia, pysznym smarowidłem.
KREMOWA PASTA Z SOCZEWICY I PASTY SEZAMOWEJ
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 6 suszonych pomidory,
- 4 łyżki tahini,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól.
Do podania:
- kilka kromek chleba,
- ulubione warzywa.
Przygotowanie:
1. Soczewice gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Ugotowaną soczewicę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy suszone pomidory, czosnek oraz tahini i przyprawy. Miksujemy na gładką pastę.
3. Gotową pastę podajemy z pieczywem i warzywami.
Smacznego!