PASTA DYNIOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM
Tłuszcze w naszej codziennej diecie odgrywają bardzo kluczową rolę. Znajdziemy je przede wszystkich w różnego rodzaju olejach. Ja osobiście polecam olej rzepakowy, który idealnie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami lub jako jeden z głównych składników past. Olej rzepakowy to skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedząc olej rzepakowy dbamy o nasze zdrowie i planetę, dlatego mam dla Was przepis na pastę dyniową z olejem rzepakowym.
PASTA DYNIOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 1/2 puszki fasoli konserwowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1/2 bagietki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na paski i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Odkładamy 3 plastry do dekoracji.
2. Dynię umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy odcedzoną fasolę oraz pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę.
3. Na talerz przekładamy pastę, dekorujemy dynią i podajemy z pieczywem.
Smacznego!