PASTA DYNIOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM

PASTA DYNIOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Tłuszcze w naszej codziennej diecie odgrywają bardzo kluczową rolę. Znajdziemy je przede wszystkich w różnego rodzaju olejach. Ja osobiście polecam olej rzepakowy, który idealnie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami lub jako jeden z głównych składników past. Olej rzepakowy to skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedząc olej rzepakowy dbamy o nasze zdrowie i planetę, dlatego mam dla Was przepis na pastę dyniową z olejem rzepakowym.

PASTA DYNIOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • 1/2 puszki fasoli konserwowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1/2 bagietki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy na paski i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Odkładamy 3 plastry do dekoracji.

2. Dynię umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy odcedzoną fasolę oraz pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę.

3. Na talerz przekładamy pastę, dekorujemy dynią i podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *