PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Tak też było z tym przepisem. Odwiedzając warzywniak, zobaczyłam, że mają piękne pieczarki, pomyślałam, że muszę je koniecznie kupić i zrobić coś dobrego. To właśnie te grzyby należą do najpopularniejszych odmian w Polsce i bardzo często po nie sięgamy. Pieczarki w 90% składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Świeżych pieczarek nie trzeba obierać, co daje nam oszczędność czasu. Grzyby są źródłem składników odżywczych, a pieczarki mają sporo błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną pastę pieczarkową do chleba.
PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA
Składniki:
- 8 pieczarek,
- 1/2 puszki fasoli konserwowej,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 4 łyżki majonezu wegańskiego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w półplastry.
2. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, wlewamy sos sojowy i smażymy do miękkości. Studzimy.
3. Odcedzoną i przelaną wodą fasolę oraz tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy czosnek, majonez oraz 3/4 usmażonych pieczarek. Blendujemy na gładką pastę.
4. Przyprawiamy do smaku.
5. Przekładamy na talerz, dekorujemy pozostałą częścią usmażonych pieczarek i podajemy z pieczywem.
Smacznego!