PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA

PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Tak też było z tym przepisem. Odwiedzając warzywniak, zobaczyłam, że mają piękne pieczarki, pomyślałam, że muszę je koniecznie kupić i zrobić coś dobrego. To właśnie te grzyby należą do najpopularniejszych odmian w Polsce i bardzo często po nie sięgamy. Pieczarki w 90% składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne. Świeżych pieczarek nie trzeba obierać, co daje nam oszczędność czasu. Grzyby są źródłem składników odżywczych, a pieczarki mają sporo błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną pastę pieczarkową do chleba.

PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA

Składniki:

  • 8 pieczarek,
  • 1/2 puszki fasoli konserwowej,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Pieczarki kroimy w półplastry.

2. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, wlewamy sos sojowy i smażymy do miękkości. Studzimy.

3. Odcedzoną i przelaną wodą fasolę oraz tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy czosnek, majonez oraz 3/4 usmażonych pieczarek. Blendujemy na gładką pastę.

4. Przyprawiamy do smaku.

5. Przekładamy na talerz, dekorujemy pozostałą częścią usmażonych pieczarek i podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *