PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I BAKŁAŻANA

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I BAKŁAŻANA

Na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi często staramy się coś przygotować do przegryzienia. Sprawdzi się domowy popcorn, ale również fajnym pomysłem jest zdrowa pasta do świeżych warzyw lub dobrego pieczywa. Pasta z pieczonej papryki i bakłażana jest bogata w białko, bo jej głównym składnikiem jest tofu.

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYK I BAKŁAŻANA

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 sztuki bakłażana,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka marchewek,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę oraz bakłażana zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. Paprykę pozbywamy nasion i wraz z bakłażanem, tofu, olejem oraz sokiem z cytryny i przyprawami miksujemy w pojemniku blendera na gładką pastę.

3. Pasta z pieczonej papryk i bakłażana będzie dobrze smakowała ze świeżymi warzywami. Sprawdzą się marchewki oraz jak lubimy, to również seler naciowy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *