PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I BAKŁAŻANA
Na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi często staramy się coś przygotować do przegryzienia. Sprawdzi się domowy popcorn, ale również fajnym pomysłem jest zdrowa pasta do świeżych warzyw lub dobrego pieczywa. Pasta z pieczonej papryki i bakłażana jest bogata w białko, bo jej głównym składnikiem jest tofu.
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYK I BAKŁAŻANA
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 sztuki bakłażana,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka marchewek,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Paprykę oraz bakłażana zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Paprykę pozbywamy nasion i wraz z bakłażanem, tofu, olejem oraz sokiem z cytryny i przyprawami miksujemy w pojemniku blendera na gładką pastę.
3. Pasta z pieczonej papryk i bakłażana będzie dobrze smakowała ze świeżymi warzywami. Sprawdzą się marchewki oraz jak lubimy, to również seler naciowy.
Smacznego!