PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I BAKŁAŻANA

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I BAKŁAŻANA

Na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi często staramy się coś przygotować do przegryzienia. Sprawdzi się domowy popcorn, ale również fajnym pomysłem jest zdrowa pasta do świeżych warzyw lub dobrego pieczywa. Pasta z pieczonej papryki i bakłażana jest bogata w białko, bo jej głównym składnikiem jest tofu.

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYK I BAKŁAŻANA

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 sztuki bakłażana,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka marchewek,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę oraz bakłażana zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. Paprykę pozbywamy nasion i wraz z bakłażanem, tofu, olejem oraz sokiem z cytryny i przyprawami miksujemy w pojemniku blendera na gładką pastę.

3. Pasta z pieczonej papryk i bakłażana będzie dobrze smakowała ze świeżymi warzywami. Sprawdzą się marchewki oraz jak lubimy, to również seler naciowy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *