DESKA PRZEKĄSEK Z DOMOWYMI PASTAMI

DESKA PRZEKĄSEK Z DOMOWYMI PASTAMI

Lubimy spotkania z przyjaciółmi. Towarzyszy nam wtedy dobry nastrój, nastrojowa muzyka, a przede wszystkim pyszne jedzenie, która jest nieodłącznym elementem takich wieczorów. Tak deska idealnie się sprawdzi na taką okazję. Deska z domowymi pastami, do tego nachos i świeże warzywa. Gwarantuję, że zrobi ogromne wrażenie na waszych gościach.

DESKA PRZEKĄSEK Z DOMOWYMI PASTAMI

Składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki.

Hummus:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżka tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 kostka lodu.

Pasta z fasoli:

  • 1 szklanka fasoli konserwowej,
  • 1/3 naturalnego tofu,
  • 5 orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • bazylia.

Pasta z awokado:

  • 1 awokado,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Oliwę łączymy z papryką słodką i ostrą.

2. Tortille kroimy w trójkąty, smarujemy oliwą i smażymy po kilka minut na suchej patelni.

3. Składniki na hummus umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką pastę.

4. Podobnie przygotowujemy pastę z fasoli.

5. Awokado przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

6. Na desce układamy nachos, pokrojone w słupki marchewki i paprykę, a pasty podajemy w ulubionych miseczkach.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *