DESKA PRZEKĄSEK Z DOMOWYMI PASTAMI

Lubimy spotkania z przyjaciółmi. Towarzyszy nam wtedy dobry nastrój, nastrojowa muzyka, a przede wszystkim pyszne jedzenie, która jest nieodłącznym elementem takich wieczorów. Tak deska idealnie się sprawdzi na taką okazję. Deska z domowymi pastami, do tego nachos i świeże warzywa. Gwarantuję, że zrobi ogromne wrażenie na waszych gościach.
DESKA PRZEKĄSEK Z DOMOWYMI PASTAMI
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Hummus:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżka tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 kostka lodu.
Pasta z fasoli:
- 1 szklanka fasoli konserwowej,
- 1/3 naturalnego tofu,
- 5 orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 suszonych pomidorów,
- bazylia.
Pasta z awokado:
- 1 awokado,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry,
- szczypta ostrej papryki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Oliwę łączymy z papryką słodką i ostrą.
2. Tortille kroimy w trójkąty, smarujemy oliwą i smażymy po kilka minut na suchej patelni.
3. Składniki na hummus umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką pastę.
4. Podobnie przygotowujemy pastę z fasoli.
5. Awokado przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
6. Na desce układamy nachos, pokrojone w słupki marchewki i paprykę, a pasty podajemy w ulubionych miseczkach.
Smacznego!

