PIECZARKI PO KASZUBSKU NA ZIMNO

W święta temat jedzenia jest dość prosty. W każdym domu przygotujemy te same potrawy. Tradycja rzecz święta, jeśli chodzi o jedzenie Wigilijne. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeśli chodzi o potrawy na zabawę Sylwestrową. Każdy z nas szuka nowych inspiracji, aby zadowolić najbardziej wymagających gości. Mam dla Was bardzo łatwą i pyszną przystawkę. W roli głównej są pieczarki.
PIECZARKI PO KASZUBSKU NA ZIMNO
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę wraz liściem laurowym i zielem angielskim i smażymy na niewielki ogniu.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, wlewamy sos sojowy i wszystko razem smażymy przez 10 minut.
3. Na patelnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy kolejne 10 minut.
4. Gotowe pieczarki w sosie pomidorowym przekładamy do miseczki i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
