PIECZARKI PO KASZUBSKU NA ZIMNO

PIECZARKI PO KASZUBSKU NA ZIMNO

W święta temat jedzenia jest dość prosty. W każdym domu przygotujemy te same potrawy. Tradycja rzecz święta, jeśli chodzi o jedzenie Wigilijne. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeśli chodzi o potrawy na zabawę Sylwestrową. Każdy z nas szuka nowych inspiracji, aby zadowolić najbardziej wymagających gości. Mam dla Was bardzo łatwą i pyszną przystawkę. W roli głównej są pieczarki.

PIECZARKI PO KASZUBSKU NA ZIMNO

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę wraz liściem laurowym i zielem angielskim i smażymy na niewielki ogniu.

2. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, wlewamy sos sojowy i wszystko razem smażymy przez 10 minut.

3. Na patelnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy kolejne 10 minut.

4. Gotowe pieczarki w sosie pomidorowym przekładamy do miseczki i podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *