PROTEINOWY BUDYŃ Z KIWI I ORZECHAMI
Białko w diecie weganów. Czyli najbardziej kontrowersyjny temat jaki pojawia się pomiędzy weganami, a osobami preferującymi tradycyjną kuchnie. Białko w bardzo łatwy sposób można uzupełnić. Dużo znajdziemy go w roślinach strączkowych, tofu, orzechach, jogurtach sojowych oraz ogólnie dostępnych odżywkach białkowych, które są bogate w białko i przeróżne witaminy i aminokwasy. Taki proteinowy budyń z kiwi i orzechami będzie dobrym pomysłem na przekąskę po treningu lub jako wartościowy deser do kawy.
PROTEINOWY BUDYŃ Z KWI I ORZECHAMI
Składniki:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki odżywki białkowej,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- kiwi,
- 1 łyżka migdałów,
- 1 łyżka pestek dyni.
Przygotowanie:
1. W garnuszku zagotowujemy mleko wraz z ksylitolem.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę połączoną z białkiem.
3. Miesząc z pomocą trzepaczki gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu.
4. Budyń przekładamy do miseczki i podajemy z kiwi oraz orzechami.
Smacznego!
Porada: ja najczęściej używam takiej odżywki, w której jest kombinacja kilku składników. Taka odżywka jest łatwiej przyswajana przez nasz organizm i ma więcej aminokwasów i witamin. Polecam w smaku karmelowym.