BEZGLUTENOWA SAŁATKA Z BURAKIEM

BEZGLUTENOWA SAŁATKA Z BURAKIEM

Zbliża się spotkanie ze znajomymi lub kolacja z rodziną i nie macie pomysłu, co na ten czas przygotować do zjedzenia? Taka bezglutenowa sałatka z burakiem idealnie się na te okazje sprawdzi. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do tego z burakiem, który dobrze wpływa na naszą krew i pięknie wygląda.

BEZGLUTENOWA SAŁATKA Z BURAKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu z soczewicy,
  • 3 ugotowane buraki,
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 naturalne tofu,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • garść rukoli,
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • pieprz, sól.

Na marynatę do tofu:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka syropu klonowego,

Przygotowanie:

1. Składniki na marynatę mieszamy i do niej wkładamy pokrojone w kostkę tofu. Odstawiamy na 15 minut.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

3. Ogórki, buraki oraz paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odcedzamy na sitku.

4. Na suchej patelni smażymy zamarynowane tofu.

5. Do miski wkładamy makaron, warzywa, tofu oraz majonez, musztardę i przyprawy.

6. Rukolę siekamy i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i podajemy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *