BEZGLUTENOWA SAŁATKA Z BURAKIEM

Zbliża się spotkanie ze znajomymi lub kolacja z rodziną i nie macie pomysłu, co na ten czas przygotować do zjedzenia? Taka bezglutenowa sałatka z burakiem idealnie się na te okazje sprawdzi. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do tego z burakiem, który dobrze wpływa na naszą krew i pięknie wygląda.
BEZGLUTENOWA SAŁATKA Z BURAKIEM
Składniki:
- 1 szklanka makaronu z soczewicy,
- 3 ugotowane buraki,
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 naturalne tofu,
- 4 ogórki konserwowe,
- garść rukoli,
- 3 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- pieprz, sól.
Na marynatę do tofu:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka syropu klonowego,
Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę mieszamy i do niej wkładamy pokrojone w kostkę tofu. Odstawiamy na 15 minut.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
3. Ogórki, buraki oraz paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odcedzamy na sitku.
4. Na suchej patelni smażymy zamarynowane tofu.
5. Do miski wkładamy makaron, warzywa, tofu oraz majonez, musztardę i przyprawy.
6. Rukolę siekamy i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!

