SAŁATKA Z BATATA W SOSIE BAZYLIOWYM

Batat to słodki ziemniak, który pochodzi z Ameryki Południowe oraz Środkowej. A do Europy dotarł dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba. Warzywo korzeniowe o delikatny smaku, pięknym kolorze i do tego bogate w liczne witaminy. Znajdziecie w nim witaminę C, beta-karoten oraz witaminę A. Bataty idealnie nadają się do smażenie lub pieczenia, jako ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, jak również do wypieków na słodko oraz jak główny składnik wytrawnej sałatki. Mam dla was przepis na sałatkę z dodatkiem fasoli i sosem na bazie świeżej bazylii.
SAŁATKA Z BATATA W SOSIE BAZYLIOWYM
Składniki:
- 1 duży batat,
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej,
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka posiekanego pora.
Na sos:
- 1/2 naturalnego tofu,
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- duża garść świeżej bazylii,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Składniki na sos blendujemy i odstawiamy.
2. Batata gotujemy w łupinach do miękkości. Studzimy i kroimy w kostkę.
3. Ogórki oraz paprykę kroimy również w kostkę, a kukurydzę oraz fasolę odcedzamy na sitku.
4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy sos i mieszamy.
Smacznego!
