SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

Szparagi już od jakiegoś czasu są z nami. A to znak, że trzeba z nich przygotować coś pysznego. Sprawdzą się jako główny składnik zupy, risotto lub sałatki jak w moim przepisie. Taka sałatka smakuje pysznie z daniami z grilla, bagietką w trakcie spotkania z przyjaciółmi lub randce z ukochaną osobą. Lekka, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu.

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparag,
  • 15 truskawek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść rukoli,
  • 1/2 wędzonego tofu,
  • ocet balsamiczny,
  • pieprz, sól.

Na sos:

  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • posiekana bazylia,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

2. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi, posypujmy solą i smażymy do miękkości.

4. Na talerz nakładę porcję sosu i rozsmarowujemy, następnie szparagi, plastry truskawek, rukolę, kruszmy tofu i polecamy octem balsamicznym.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *