SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

Szparagi już od jakiegoś czasu są z nami. A to znak, że trzeba z nich przygotować coś pysznego. Sprawdzą się jako główny składnik zupy, risotto lub sałatki jak w moim przepisie. Taka sałatka smakuje pysznie z daniami z grilla, bagietką w trakcie spotkania z przyjaciółmi lub randce z ukochaną osobą. Lekka, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparag,
- 15 truskawek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść rukoli,
- 1/2 wędzonego tofu,
- ocet balsamiczny,
- pieprz, sól.
Na sos:
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- posiekana bazylia,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
2. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi, posypujmy solą i smażymy do miękkości.
4. Na talerz nakładę porcję sosu i rozsmarowujemy, następnie szparagi, plastry truskawek, rukolę, kruszmy tofu i polecamy octem balsamicznym.
Smacznego!

