SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZONYM BURAKIEM

SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZONYM BURAKIEM

Mój buraczku, mój czerwony… Chociaż kiedyś buraki, podobnie jak rodzynki unikałam jak ognia, tak teraz mogłabym jeść go stale, na zmianę z marchewką i pomidorami. Burak to takie uniwersalne warzywo, która nadaje się do potraw wytrawnych, jak również może być bazą do słodkich wypieków. Chociaż jest bardzo niedocenianym warzywem. Kojarzonym głównie jako składnik barszczu lub tarte z dodatkiem chrzanu, to jednak warto byłoby się z nim zaprzyjaźnić. Posiada bardzo dużo witaminy C, która jak wiecie jest nam niezbędna do codziennego funkcjonowania oraz dba o nasze czerwone krwinki. Anemia to bardzo paskudna przypadłość, która potrafi rozłożyć na łopatki nie jednego siłacza, więc burak może być bardzo przydatny w naszym codziennym jadłospisie, jeśli pojawiają nam się niedobory hemoglobiny. Ale co w momencie kiedy go nie lubimy? Wtedy trzeba znaleźć jakiś patent na niego, żeby specjalnie nie drażnił naszych kubków smakowy a jednocześnie nam posmakował. W takich sytuacjach burak w sałatce sprawdzi się idealnie- trochę czosnku, trochę natki pietruszki i smak buraka ulegnie poprawie. Sałatka z makaronem i pieczonym burakiem to świety pomysł na kolację.

sałatka z makaronem i pieczonym burakiem

SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZONYM BURAKIEM

Składniki na 6 porcji:

  • 2 buraki,
  • 1 szklanka makaronu kukurydzianego,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki ciecierzycy ze słoika,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki wegańskiego majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.
szpinak, burak i natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy.

3. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i odstawiamy na 10 minut.

4. Do miski wrzucamy ugotowany makaron, pokrojone buraki, ciecierzyce, kukurydzę, szpinak pokrojony w większe paski, natkę pietruszki oraz sos i wszystko razem mieszkamy. Sałatkę z makaronem i pieczonym burakiem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

sałatka z makaronem i pieczonym burakiem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *