SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURACZANYM HUMMUSEM

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURACZANYM HUMMUSEM

Maszerując na przeróżne spotkania ze znajomymi, zawsze coś ze sobą zabieram. Z czego to wynika? Zbieram, bo bardzo lubię dzielić się nowymi przepisami z moimi przyjaciółmi. Mogę wtedy testować różne połączenia, ale również pokazywać, że dania mogą być smaczne, bazując wyłącznie na roślinnych składnikach, czy zamykać się na gotowe produkty i przekąski, typu chips lub paluszki. Jesteśmy w pełnym rozkwicie, pysznych jesiennych warzyw i owoców, stąd też pomysł na sałatkę z dynią i buraczanym hummusem.

Sałatka z pieczoną dynią i buraczanym hummusem

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURACZANYM HUMMUSEM

Składniki:

  • 1 szklanka suchego makaronu,
  • kawałek dyni,
  • 10 marynowanych pieczarek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki,
  • 2 łyżki hummusu z dodatkiem buraka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w grubszą kotkę, posypujemy tymiankiem, polewamy łyżką oleju rzepakowego.

2. Dynię pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

4. Pieczarki kroimy na pół, ogórki w większą kotkę jak również paprykę.

5. W misce umieszczamy makaron, wszystkie warzywa, natkę pietruszki oraz hummus, polewamy olejem rzepakowym i wszystko razem mieszamy.

6. Doprawiamy sałatkę do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Sałatka z pieczoną dynią i buraczanym hummusem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *