SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURACZANYM HUMMUSEM
Maszerując na przeróżne spotkania ze znajomymi, zawsze coś ze sobą zabieram. Z czego to wynika? Zbieram, bo bardzo lubię dzielić się nowymi przepisami z moimi przyjaciółmi. Mogę wtedy testować różne połączenia, ale również pokazywać, że dania mogą być smaczne, bazując wyłącznie na roślinnych składnikach, czy zamykać się na gotowe produkty i przekąski, typu chips lub paluszki. Jesteśmy w pełnym rozkwicie, pysznych jesiennych warzyw i owoców, stąd też pomysł na sałatkę z dynią i buraczanym hummusem.
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURACZANYM HUMMUSEM
Składniki:
- 1 szklanka suchego makaronu,
- kawałek dyni,
- 10 marynowanych pieczarek,
- 2 ogórki kiszone,
- 1/2 sztuki czerwonej papryki,
- 2 łyżki hummusu z dodatkiem buraka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w grubszą kotkę, posypujemy tymiankiem, polewamy łyżką oleju rzepakowego.
2. Dynię pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
4. Pieczarki kroimy na pół, ogórki w większą kotkę jak również paprykę.
5. W misce umieszczamy makaron, wszystkie warzywa, natkę pietruszki oraz hummus, polewamy olejem rzepakowym i wszystko razem mieszamy.
6. Doprawiamy sałatkę do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!