SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I OCTEM BALSAMICZNYM

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I OCTEM BALSAMICZNYM

Często słyszę od znajomych i rodziny, jak Ty możesz jeść tylko te warzywa i warzywa. Może jednak chciałabyś spróbować kawałek tego dobrego kotleta albo gołąbki od babci. Nie martw się, my nikomu nie powiemy, że zjadłaś. Bardzo mnie wtedy rozśmieszają a jednocześnie wzruszają, bo wiem, że się o mnie troszczą i nigdy swojego kotleta mi nie pożałują. Tu ich zaskoczę, oprócz warzyw jemy też owoce, kasze, ryże i multum orzechów, które uwielbiam. Kuchnia roślinna ma tyle możliwości i połączeń, ile jesteśmy w stanie sobie wymyślić. Najlepsze połączenie, to takie coś z niczego. Bez jakieś specjalnej receptury, składników i pół doby spędzonej w kuchni. Nie wszyscy lubią połączenia smaków słodkich i słonych w sałatce czy znanej chyba wszystkim pizzy hawajskiej z ananasem w roli głównej. Jak wiadomo, kubki smakowe zmieniają się nam co siedem lat, więc może to już właśnie, jest ten siódmy i sałatka z truskawkami, awokado i octem balsamicznym wam posmakuje.

szparagi, truskawki, natka pietruszki

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki na 2 porcje:

  • garść roszponki,
  • 6 truskawek,
  • 1/2 sztuki awokado,
  • garść pomidorów koktajlowych.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Roszponkę myjemy i wrzucamy do miski. Pomidory oraz truskawki kroimy na pół a awokado w cienkie paski.

2. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy oraz sól i pieprz, odstawiamy na 5 minut.

3. Gotowym sosem polewamy sałatkę, następnie dekorujemy octem balsamicznym i natką pietruszki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem lub z frittatą na którą przepis znajdziecie tutaj.

Smacznego!

sałatka z truskawkami, awokado i octem balsamicznym



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *