SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I OCTEM BALSAMICZNYM
Często słyszę od znajomych i rodziny, jak Ty możesz jeść tylko te warzywa i warzywa. Może jednak chciałabyś spróbować kawałek tego dobrego kotleta albo gołąbki od babci. Nie martw się, my nikomu nie powiemy, że zjadłaś. Bardzo mnie wtedy rozśmieszają a jednocześnie wzruszają, bo wiem, że się o mnie troszczą i nigdy swojego kotleta mi nie pożałują. Tu ich zaskoczę, oprócz warzyw jemy też owoce, kasze, ryże i multum orzechów, które uwielbiam. Kuchnia roślinna ma tyle możliwości i połączeń, ile jesteśmy w stanie sobie wymyślić. Najlepsze połączenie, to takie coś z niczego. Bez jakieś specjalnej receptury, składników i pół doby spędzonej w kuchni. Nie wszyscy lubią połączenia smaków słodkich i słonych w sałatce czy znanej chyba wszystkim pizzy hawajskiej z ananasem w roli głównej. Jak wiadomo, kubki smakowe zmieniają się nam co siedem lat, więc może to już właśnie, jest ten siódmy i sałatka z truskawkami, awokado i octem balsamicznym wam posmakuje.
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki na 2 porcje:
- garść roszponki,
- 6 truskawek,
- 1/2 sztuki awokado,
- garść pomidorów koktajlowych.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Roszponkę myjemy i wrzucamy do miski. Pomidory oraz truskawki kroimy na pół a awokado w cienkie paski.
2. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy oraz sól i pieprz, odstawiamy na 5 minut.
3. Gotowym sosem polewamy sałatkę, następnie dekorujemy octem balsamicznym i natką pietruszki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem lub z frittatą na którą przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego!