WEGAŃSKA SAŁATKA GYROS

WEGAŃSKA SAŁATKA GYROS

Święta już za nami, więc przyszedł czas na planowanie przekąsek na sylwestrową noc. Jedni tą wyjątkową noc planują spędzić z przyjaciółmi na domówce, inni stawiają na pieszą wycieczkę po górach. Nie zależnie od miejsca w jakim będziemy. Polecam przygotować coś pysznego do jedzenia. Proponuje wegańską sałatkę gyros z fioletową kapustą pekińską.

WEGAŃSKA SAŁATKA GYROS

Składniki:

  • 1/2 fioletowej kapusty pekińskiej,
  • 1 pomidor,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego,
  • 1 łyżka jogurtu sojowego.

Na wegańskie mięso:

  • 7 kotletów sojowych,
  • 1 łyżka pasty miso lub 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa.

Przygotowanie:

1. W garnku gotujemy 300ml wody z dodatkiem pasty miso lub sosu sojowego. Dodajemy kotlety sojowe, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie kotlety odsączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Ogórki oraz pomidora kroimy w kostkę, a kapustę siekamy.

4. Na dno miski układamy wegańskie mięso, ogórki, smarujemy ketchupem, kukurydza, pomidora, smarujemy majonezem wymieszanym z jogurtem i posypujemy posiekaną kapustą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *