WEGAŃSKA SAŁATKA GYROS
Święta już za nami, więc przyszedł czas na planowanie przekąsek na sylwestrową noc. Jedni tą wyjątkową noc planują spędzić z przyjaciółmi na domówce, inni stawiają na pieszą wycieczkę po górach. Nie zależnie od miejsca w jakim będziemy. Polecam przygotować coś pysznego do jedzenia. Proponuje wegańską sałatkę gyros z fioletową kapustą pekińską.
WEGAŃSKA SAŁATKA GYROS
Składniki:
- 1/2 fioletowej kapusty pekińskiej,
- 1 pomidor,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 4 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu wegańskiego,
- 1 łyżka jogurtu sojowego.
Na wegańskie mięso:
- 7 kotletów sojowych,
- 1 łyżka pasty miso lub 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa.
Przygotowanie:
1. W garnku gotujemy 300ml wody z dodatkiem pasty miso lub sosu sojowego. Dodajemy kotlety sojowe, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Po tym czasie kotlety odsączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Ogórki oraz pomidora kroimy w kostkę, a kapustę siekamy.
4. Na dno miski układamy wegańskie mięso, ogórki, smarujemy ketchupem, kukurydza, pomidora, smarujemy majonezem wymieszanym z jogurtem i posypujemy posiekaną kapustą.
Smacznego!