WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I DRESSINGIEM ORZECHOWYM
Wiosna w pełni za oknem i powietrzu a z nią w osiedlowych warzywniakach i domowych ogródkach nowalijki. Uwielbiam tą porę roku, świat wtedy robi się tak pięknie zielony, słychać śpiew ptaków a przede wszystkich można rozszerzyć menu o dodatkowe warzywa. Zimą co prawda w sklepach znajdziemy świeży szpinak, szczypior czy rzodkiewkę, jednak w ich jakość i wartości odżywcze nie bardzo wierzę, więc wtedy głównie w mojej kuchni pojawiają się buraki, marchewki czy ziemniaki. Wiosna to pełnia kolorów za oknem jak i na talerzu. Nie ma nic lepszego na szybki lunch do pracy czy lekką sałatkę na kolację. Kilka warzyw na jednym talerzu polanych dobrej jakości oliwą czy domowym dressingiem na bazie ziół i wartościowy posiłek gotowy.
WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I DRESSINGIEM ORZECHOWYM
Składniki na 1 porcje:
- garść świeżego szpinaku,
- 1/2 sztuki młodej marchewki,
- 1 pomidor,
- 1 cebulka dymka,
- 3 łyżki rozdrobnionego tofu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka ulubionego masła orzechowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Do podania:
- bułka żytnia.
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodajemy tofu, posypujemy słodką papryką oraz solą i smażymy do zarumienienia około 7 minut.
2. Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Pomidor kroimy w grubszą kostkę i układamy na szpinak. Cebulkę dymkę drobno kroimy i posypujemy pomidora oraz szpinak.
3. Marchew obieramy ze skórki a następnie za pomocą obieraczki robimy z niej paski i dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw.
4. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy nim warzywa. Na wierzch układamy wcześniej usmażone tofu i podajemy z bułką pokrojoną na kromki.
Smacznego!