BEZGLUTENOWA TARTA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ 

BEZGLUTENOWA TARTA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ 

Czemu bezglutenowa, czy gluten to zło dzisiejszych czasów czy może tylko obowiązujący trend za którym wszyscy ślepo podążają? Gluten szkodzi na pewno osobą, które mają na niego uczulenie i to oni powinni unikać go szerokim łukiem. Natomiast cała reszta społeczeństwa, która decyduje się na taki sposób odżywiania to tylko ich wybór. Nie ukrywam, że ja jednak częściej wybieram mąki bezglutenowe, a dlaczego? A no dlatego, że wszelakie wypieki przygotowane na bazie mąki gryczanej, owsianej czy też kokosowej są przede wszystkim zdrowsze i smaczniejsze niż zrobione z tradycyjnej pszennej. W dużym stopniu mąka pszenna zwłaszcza biała, ogólnodostępna i popularna posiada, o ile posiada, bardzo małą ilość witamin i składników odżywczych, jak również w nadmiarze, przyczynia się do otyłości. Więc po co tak ryzykować, skoro można wybrać zdrowe zamienniki i cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Jeśli chodzi o wypieki to jednak jestem tradycjonalistką. Gdy mam do wyboru tradycyjną szarlotkę w kawiarni a jakieś ciasto z ogromną ilością kremu, stawiam na tradycje. Tak właśnie jest z tą tartą, chociaż przygotowana jest na bazie mąk bezglutenowych to jednak zaliczana jest do tradycyjnych przepisów. Szybka, smaczna i zdrowa.  


BEZGLUTENOWA TARTA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ 
Składniki na okrągłą formę do tarty: 
 
Spód:
  • 130g mąki gryczanej,
  • 20g mąki kokosowej,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 50ml mleka ryżowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 2 większe jabłka,
  • 5 większych śliwek,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżki skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy. 

Przygotowanie: 

1. Mąkę gryczaną, kokosową, sodę oczyszczoną oraz sól przesiewamy przez sitko. Do mąk dodajemy olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.

2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół a następnie na plastry. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnie, dodajemy syrop klonowy, cynamon, kardamon, sok i skórkę z pomarańczy i podsmażamy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

3. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na większy i mniejszy kawałek. Większym kawałkiem wyklejamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną olejem kokosowy. Mniejszą część odkładamy na bok. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 10 minut.

4. Na podpieczony spód przekładamy wcześniej przygotowane owoce a następnie ścieramy na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

5. Upieczone ciasto chłodzimy, następnie posypujemy zmielonym ksylitolem z dodatkiem małej ilości cynamonu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *