CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI
Chlebek bananowy to jedno z najpopularniejszych słodkich wypieków w Stanach Zjednoczonych. Co prawda nie ma on nic wspólnego ze zwykłym chlebem, który zjadamy na śniadanie, czy kolację w wersji wytrawnej. Jego delikatny i słodki smak przypadnie do gustu na pewno każdemu z was. Sprawdzi się jako deser do kawy lub jako główny składnik śniadania z ulubionymi dodatkami. Głównym składnikiem ciasta są banany, które jak wiecie znajdziemy, tak na prawdę w każdym sklepie przez cały rok. Osobiście bardzo nie lubię dojrzałych bananów. Jak tylko widzę, że moich żywotność dobiega końca, szykuje wszystkie niezbędne składniki i piekę chlebek, którego smak wzbogacam suszonymi daktylami, rodzynkami i oczywiście moimi ulubionymi włoskimi orzechami.
Składniki na 8 porcji:
- 2 dojrzałe banany,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki syropu klonowego/ ksylitolu,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- garść ulubionych bakalii,
- szczypta soli.
2. Banany za pomocą blendera lub widelca wraz ze skórką cytryny gnieciemy na gładki mus.
3. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre składniki i mieszamy do momentu skończenia składników i uzyskania dość gęstego ciast, na koniec dodajemy bakalie (u mnie rodzinki, daktyle oraz orzechy włoskie) i mieszamy.