CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI

CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI

Bardzo lubimy pieczywo i ono pojawia się najczęściej na naszym talerzu o poranku. Dodatkiem do niego to ulubiony twarożek, masło oraz warzywa. Ale czy wiecie, że chlebek też może być w wersji na słodko? Ja polecam przygotować taki na bazie bananów z dodatkiem suszonej żurawiny, która jest dobry źródłem witaminy C.

CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Banany rozgniatamy widelcem poza tym do dekoracji.

2. Do miski z bananem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.

3. Do suchych składników wlewamy mleko, olej, jogurt i ksylitol. Miksujemy na gładkie ciasto.

4. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz żurawinę i mieszamy łyżką.

5. Masę przekładamy do keksówki. Na wierzchu układamy przekrojonego banana i pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

6. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *