CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI

Bardzo lubimy pieczywo i ono pojawia się najczęściej na naszym talerzu o poranku. Dodatkiem do niego to ulubiony twarożek, masło oraz warzywa. Ale czy wiecie, że chlebek też może być w wersji na słodko? Ja polecam przygotować taki na bazie bananów z dodatkiem suszonej żurawiny, która jest dobry źródłem witaminy C.
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI
Składniki:
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 3 łyżki jogurtu sojowego,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- sól.
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem poza tym do dekoracji.
2. Do miski z bananem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
3. Do suchych składników wlewamy mleko, olej, jogurt i ksylitol. Miksujemy na gładkie ciasto.
4. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz żurawinę i mieszamy łyżką.
5. Masę przekładamy do keksówki. Na wierzchu układamy przekrojonego banana i pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
6. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
