CIASTO ŁASUCHA Z KASZĄ JAGLANĄ I WIŚNIAMI
CIASTO ŁASUCHA Z KASZĄ JAGLANĄ I WIŚNIAMI
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 szklanka suszonych daktyli,
- 1 łyżka masła orzechowego ,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Masa:
- 150g kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1/2 szklanki wody,
- 100g wiśni mrożonych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżki miodu lub innego słodzika.
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez 1h. Do blendera wrzucamy pestki słonecznika, daktyle bez wody, olej kokosowy, masło orzechowe oraz cynamon i miksujemy. Jeśli spód nie będzie chciał się połączyć, można dodać odrobinę wody z daktyli.
2. Tak przygotowany spód przekładamy do formy i odstawiamy na 2h do lodówki.
3. Kasze jaglaną podprażamy w garnku. Podprażoną kasze zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli.
4. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy wiśnie, cynamon oraz ulubiony słodzi. W moim przypadku to miód. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Posypujemy wiórkami kokosowymi (opcjonalnie) i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
Smacznego!
Wskazówka: do masy można użyć owoców na jakie tylko mamy ochotę. Ja dodałam wiśnie, ponieważ idealnie komponują się z delikatnym smakiem kaszy i słodkim spodem.
Porada: tarta najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.