CIASTO MARCHEWKOWE Z KAKAO
Weekend, a z nim trochę wolnego czasu, które możemy wykorzystać na pieczenie domowego ciasta. Polecam zrobić bardzo smaczne, delikatne i szybkie ciasto. Główny składnik to marchewka, a z nią pyszne i aromatyczne kakao oraz cynamon i chrupiące orzechy. Spróbujecie raz, a już innego ciasta przez dłuższy czas nie będziecie chcieli podawać swoim domownikom.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KAKAO
Składniki:
- 2 marchewki,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki jaglanej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 banan,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 szklanka jogurtu sojowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- orzechy włoskie,
- sól.
Przygotowanie:
1. Suche składniki przesiewamy przez sitko do miski.
2. Banana blendujemy z siemieniem lnianym i jogurtem. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.
3. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre oraz marchewkę i miksujemy na gładkie ciasto.
4. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką.
5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.
Smacznego!