CIASTO MARCHEWKOWE Z KAKAO

CIASTO MARCHEWKOWE Z KAKAO

Weekend, a z nim trochę wolnego czasu, które możemy wykorzystać na pieczenie domowego ciasta. Polecam zrobić bardzo smaczne, delikatne i szybkie ciasto. Główny składnik to marchewka, a z nią pyszne i aromatyczne kakao oraz cynamon i chrupiące orzechy. Spróbujecie raz, a już innego ciasta przez dłuższy czas nie będziecie chcieli podawać swoim domownikom.

CIASTO MARCHEWKOWE Z KAKAO

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki jaglanej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 szklanka jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • orzechy włoskie,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Suche składniki przesiewamy przez sitko do miski.

2. Banana blendujemy z siemieniem lnianym i jogurtem. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.

3. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre oraz marchewkę i miksujemy na gładkie ciasto.

4. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką.

5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *